Dijital Pazarlama Uzmanı Hangi Yetkinliklere Sahip Olmalı?

AryaDijital PazarlamaLeave a Comment

Dijital Pazarlama ile ilgilenen insanların hangi becerilere sahip olması gerekiyor

Dijital pazarlama çalışmalarında yazılımcılar, Webmaster’lar, blogger’lar, içerik üreticileri, grafik tasarımcılar, yazarlar, influencer’lar, SEO ve SEM uzmanları, Growth Hacker’lar, müşteri ilişkileri yöneticileri ve sosyal medya yöneticileri gibi birçok kategoriden uzman birlikte çalışır. Aynı anda tek bir alanda uzman olunacağı gibi birden fazla alanda yetkinlik sahibi de olunabilir.

Sosyal medya yönetimi yapmayı bilen biri kendisini geliştirdiği sürece SEO çalışmaları yapabilir, içerik üretebilir.

Peki, genel çerçevede ele aldığımızda iyi bir dijital pazarlama uzmanı hangi yetkinliklere sahip olmalıdır?

  1. Trend, istatistik ve algoritmaları takip etmeli: Dijital pazarlama uzmanı olan kişiler en son sosyal medya kurallarını, tasarım trendlerini, dijital pazarlamada kullanılan en yeni yöntemleri takip etmeli, oyunu kuralına göre oynayarak uygulamaya geçirebilmelidir. Hangi sosyal medya platformunda saat kaçta ne tür içerikler ilgi çekiyor, en fazla etkileşimi almak için nelere dikkat etmeli, internet kullanıcılarının online davranışlarına yönelik son istatistikler nedir, Google’ın son güncellemesinde neler oldu, Instagram akış algoritmasında neler değişti gibi soruların cevabını araştırarak pazarlama süreçlerini de bu doğrultuda şekillendirebilmelidir.
  2. İçerik yönetimini bilmeli: Dijital medya çalışmalarında içerikleri oluştururken renklerin tüketici üzerindeki algısından metinlerin yazılışına kadar geniş bir yelpazede yer alan tüm kurallara hakim olmalıdır. Bir blog içeriği hazırlarken metinleri SEO odaklı hazırlayabilmeli, anahtar kelime ve meta açıklama gibi parametreleri doğru bir şekilde girebilmeli, başlıkların kaç karakter olacağından yazının Rich Content (video, slayt, resim, infografik vb. görsel öğelerle zenginleştirilmiş içerik) konseptinde hazırlanmasına kadar her bir aşamaya dikkat etmelidir. Hazırladığı yazılarda Cinemagraph gibi görseller kullanarak okuyucuların dikkatini çekmelidir. Website tasarımına yönelik içeriklerde F tipi okuyucu gibi kriterleri göz önünde bulundurmalıdır. Sosyal medya içeriklerinde ise her bir platformun kendi kurallarını göz önünde bulundurarak karakter sayısından görsel boyutlarına kadar birçok kurala dikkat etmelidir. Aynı zamanda metinleri hazırlarken CTA (Call-To-Action, Harekete Geçirici Mesaj) prensibiyle hareket etmelidir. Tüm bunların yanı sıra asla kopyala yapıştır yapmamalı, klişelerden uzak durarak niş içerikler üretmeye gayret etmelidir.
  3. Bütçe yönetimi yapabilmeli: Dijital pazarlama uzmanları fikir sunup ya da içerik üretip kenara çekilmez. Markaların online pazarlama kampanyalarına sınırlı bütçeler ayırdığı göz önüne alındığında, en az bütçe ile en fazla etkileşimi elde etmek için en doğru stratejiyi nasıl uygulayacağını bilmelidir. Bunun için de Google Analytics ve Google AdWords gibi servislerden faydalanarak reklam kampanya ve içeriklerini veriler ışığında oluşturabilirler.
  4. Analiz ve ölçümleme araçlarını kullanabilmeli: Özellikle sosyal medya hesaplarının yönetiminde sahte takipçili hesaplar oluşturmak marka itibarını zedeler. Bunun yerine dijital pazarlama kampanyalarında uygun analiz araçları kullanılarak öncelikle markanın hedef kitlesi analiz edilir. Aynı zamanda rakip analizi de yapılarak tahminler yerine verilerle ilerlenerek içerik stratejileri oluşturulur. Sosyal medya paylaşımlarının etkileşim analizleri de yapılarak geleceğe yönelik stratejiler yeniden şekillendirilir.
  5. Müşteri servislerini yönetebilmeli: Sosyal medya hesaplarını takip eden kullanıcıların olumlu ya da olumsuz geri dönüşlerine markanın hedef kitlesini iyi analiz ederek yaklaşmalı, anında dönüş sağlayarak müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutmaya özen göstermelidir. Müşterilerin sorunlarına klişe cevaplar vermek yerine, çözüm sunan seçeneklerle yaklaşmalıdır. Bunun için de dijital pazarlama uzmanı olan kişilerin topluluk yönetim araçlarını kullanmayı bilmeleri gerektiği gibi sağduyulu, sabırlı, anlayışlı ve pratik çözüm sunabilen yapıda olmaları gerekir.
  6. Proje ve zaman yönetim sürecine yabancı kalmaz: Dijital pazarlama uzmanı olan kişiler her ne kadar proje yönetimi görevini üstlenmek zorunda olmasa da, dijital kampanya süreçlerinde ve sosyal medya paylaşımlarında içerik takvimleri hazırlar, içeriklerin hangi saat aralıklarında yayınlandığında daha çok etkileşim alacağını bilir, bütçeye göre içerikler oluşturur ve stratejik planlama sürecinde ekip arkadaşlarına fikir sunar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir